Játékos légzőgyakorlatok kicsinek és nagyoknak egyaránt – Gárdai Mercédesz, Tanulási és Junior Coach

Jómagam óvodai csoportban használtam bármilyen foglakozásba bele lehet illeszteni. Legyen szó mese hallgatás után, tornáról vagy akár a délutáni csendes pihenő előtti időről.Mi az ami mindig nálunk van és segíthet a saját ujjaink az első gyakorlathoz csak erre lesz szükség. 

Stresszoldó légzés -5 ujjas légzőgyakorlat 

A feszültségforrásoktól hemzsegő mindennapok könnyebbé tétele és a stressz visszaszorítása érdekében érdemes elsajátítani a következő stresszoldó légzőgyakorlatot.A gyakorlat nagy előnye, hogy bárhol elvégezhető, csupán a két kéz és néhány perc szükséges hozzá. A mozdulatsor több érzéket is bevon, és igényel némi koncentrációt, ezzel segít átlendülni és megnyugodni.  

A feladat egyszerű: 

Nyisd ki a tenyered, és a másik kezed mutatóujjával indulj el a kisujjad külső oldalán felfelé. Míg az ujjad felfelé halad, lassan lélegezz be. Amikor a hegyéhez értél, kanyarodj le és haladj végig a kisujjad belső felén is. Közben lassan fújd ki a levegőt. Ezután a gyűrűsujj, a középső és a mutató következik. Végül a hüvelykujjad külső oldalára érkezel, és kilégzéssel zársz. Ezután csináld meg ugyanezt visszafelé, úgy a hüvelykujj külső felétől indulsz. 

Állatos: 

Pillangó légzés tedd össze a két hüvelyk ujjad  a tenyered befele néz feléd mozgasd az ujjaid , szálljon a pillangó röpködjünk majd szépen lassan szálljon le a mellkasodra most egy pár másodpercig amíg elszámolok , maradjon egyhelyben. 1,2,3,..10 most újra repülhet a pillangó maximum 3 x javasolt egymás után elvégezni. 

Fák vagyunk: képzeld el, hogy egy gyönyörű fa vagy, amelyik erős gyökerekkel kapaszkodik a talajba. A törzsed egyenesen áll, a karjaid a magasba nyúlnak, mint a fa ágai. Lágy szél fúj, lengenek az ágak, a légzésed is finom, puha. Amikor felerősödik a szél, a légzésed is erőteljesebb lesz. Egész viharos is lehet. Majd lassan megnyugszik és elcsendesül. 

Mire jó a lusta nyolcas? Ez a kineziológiában alkalmazott, de más gyógyító területekre is beszivárgott technika több szempontból is alkalmas arra, hogy a gyerekek fejlődését megtámogassa. Egyszerre aktivizálja a jobb és a bal agyféltekét, segíti a koncentrációt, a figyelmet, ügyesíti a kezet és a szem-kéz koordinációt és nem utolsó sorban nyugtatólag hat az idegrendszerre.

Készítsetek elő papírt, kisebb-nagyobb méretben, ceruzákat, vízfestéket is lehet. 

Mutasd meg a gyereknek, hogy hogyan is néz ki (egy fekvő 8-as szám, egy végtelen jel). 

Rajzoljon egyet, amekkorát akar. És azt a rajzot rajzolja át újra és újra. Kövesse a vonalat. Rajzoljon kisebbet, nagyobbat, különböző eszközökkel, lassan, hosszan, megnyugtató zenére. Egy nagyobb fektetett 8-asba lehet kisebbet is rajzolni. 

Adjunk a gyerekeknek kisebb és nagyobb lapokat, A4, A3, sőt, nagy csomagolópapírt is, hogy lehetőség szerint az egész teste benne legyen a rajzban, festésben. 

Érdemes gyakran végezni, és nem csak rajzolni, festeni lehet ám, hanem a testünkkel is lehet nyolcasokat rajzolni: a két kezünkkel a testünk előtt, kisebbtől egészen az egész testet átmozgató lendületes nyolcasokig, de háton fekve a lábainkkal is rajzolhatunk a levegőbe lusta nyolcasokat. Haladó változat: ellentétes kéz és láb, ellentétes ritmusban egyszerre rajzolja a nyolcasokat a levegőben! Nem csak gyerekeknek javasolt!  – Gárdai Mercédesz – Tanulási és junior coach

Hasonló cikkek