Az önálló tanulás összetevői

Mennyire ment a tanulás? Meddig tudtad megőrízni a tanultakat? Körülbelül nekem addig sikerült, amíg meg nem írtam a dolgozatot, vagy le nem feleltem. Maradtak meg a mai napig dolgok, de csak azok, amelyeket a mai napig hasznosítok vagy épp az érdeklődési körömbe tartoznak.

Azonban sajnos vagy nem sajnos diákként akár általános iskolában, vagy a későbbi tanulmányaink során nem csak azokat kérik vissza az oktatóink, amelyek bennünket érdekelnek. Tehát nincs mese meg kell tanulni. De vannak dolgok, amelyek segítenek ebben, hogy hatékony légy ezen a területen és sikereket érj el a suliban. 

1. Célok

Ha ezt az utat végig követed, amelyeket most leírok neked, nem leszel “Csodadoktor” viszont a jó út vezet ahhoz, hogy az legyél, ami szeretnél lenni!

Nincs út megfelelően kitűzött cél nélkül. Ha nem látod tisztán, hogy hová tartasz, akkor könnyen feladod és nem is fogod semmi értelmét látni annak, hogy tanulsz. Igazad is! De mi lenne, ha úgy tanulnál, hogy tudod, hogy miért is van ez! 

Döntsd most el azonnal, hogy miért lesz jó neked, ha javítasz a tanulámányaidon! Jobb jegyek csak? Nem biztos! Egy hőn vágyott szakma megszerzéséhez való pontszám? Az már biztosabb! 

2. Támogatás

Szükséged lesz a sikerekhez támogatásra, segítségre. Ne utasítsd vissza, mert olyan személyek is melletted állhatnak, akikre most nem is gondolsz! Lehet lesz valaki, aki éppen elmagyarázza neked a töri leckét! De talán találsz olyat is, akivel csak átbeszélheted a problémás részeket és közösen megoldást találhattok rá. Keress ilyen személyeket a környezetedben és beszéljétek meg akár már most az első időpontot, hogy mikor is fogtok tanulás céljából találkozni.

3. Időbosztás

Nekem állandóan az idővel volt bajom! De most ahogy egyre idősebb leszek (nem vagyok még öreg), megtalálom a rést a pajzson ahhoz, hogy le tudja ülni tanulni, vagy nyugalomban dolgozni, ahol épp most is írom ezt a cikket. 

Ha megfelelően osztod be az idődet a tanuláshoz, akkor hidd el könnyebben megy! Van rá megoldás! Próbálj meg több szünetet tartni. Igaz ne legyen hosszabb, de ne ülj egy tananyag felett 40 percet. Hanem 15 percenként mozogj egy kicsit vagy sétálj csak ki a konyhába egy pár falatért. 

Mindent tervezz meg előre, hogy mi miután következik. Melyik dolgozatot mikor fogod írni és eszerint készülj! Ne az utolsó pillanatra hagyj mindent!

4. Jutalmazd magad

Mit ér a siker ünneplés nélkül? Keveset! Jutalmazd meg magad egy élménnyel, ha sikerült elérned a tanulási célodat. Figyelj a kisebb eredményekre is, mivel ezek fognak előrébb vinni.

Tervezd meg, hogy miként fogsz majd ünnepelni, ha az “út” végére értél!

5. Legyen eszközöd

Ahhoz, hogy megragadjon a fejedben a tananyag eszközökre van szükséged. Nem is akármilyenre. Olyan tanulási strégiákra és módszerekre, amelyek segítenek abban, hogy érzelmileg is közel kerülhess az információhoz, amelyet rögzítened kell! 

Keress olyan tanulási módszereket, amelyeket kipróbálhatsz és gyakorlohatod is őket. Ha esetleg nem találsz ilyeneket, akkor tanulási coach szakembereink segítenek benne. 

6. Optimális környezet

Ha nem vagy jó helyen, akkor szerintem nem is biztos, hogy jól érzed magad a bőrödben. Ha szeretnél felkelni és sétálni egyet vagy nyújtózkodni, de nem teheted meg, az frusztráló is lehet, s nem mellékesen vissza is vetheti a tanulmányaidat.

Rendezz be magadnak egy számodra kényelmes helyet, ahol jól érzed magad és képes vagy koncentrálni. Zárj ki minden zavaró ingert. Legyen ez a hely a szobád, vagy épp a természet, ahol szabadnak is érezheted magad egyben. A lényeg, hogy te légy jól, ott ahol vagy! Ez segíteni fog mindenben.

Ne feledd, hogy van segítség számodra országosan! Több szakember várja megkeresésed, hogy támogassa a fejlődésedet akár gyermekként, akár felnőttként!

Szakembereink listáját itt találod 

Ha pedig szeretnél többet tudni a tanulási coaching folyamatról kattints ide!

Hasonló cikkek